A nap kedvencei
  • A mangó és az eper ízletes párosítása frissít és erősíti az immunrendszert. - Hozzávalók: - 50 g eper - 1/2...

  • Készíts ízletes, frissítő italt dinnyéből, narancsból és szőlőből. - Hozzávalók: - 1 narancs - 1/4...

  • Pikáns, C-vitaminban gazdag reggeli turmix fáradt reggelekre. - Hozzávalók: - 1 sárgarépa - 3-4 retek - 1 alma -...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A fehérrépa jótékony hatásai

Kategória: Egészség

A fehérrépát a köznyelv gyakran összekeveri a petrezselyemgyökérrel, pedig valójában egy másik zöldség, amely sok vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. De nézzük mi mindenre jó még a fehérrépa!

feherrepa

Mire jó a fehérrépa?

Az Európában, Ázsiában és Amerikai keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.

A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.

A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.

Hogyan készítsd el?

Ha olajon vagy vajon megfuttatod a vékony csíkokra vágott fehérrépát, egy a sült krumplihoz hasonló köretet kapsz, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek majd. Adj hozzá egy kis sót és borsot is.

A grillezéshez negyedeld fel a fehérrépákat, és szúrj beléjük hurkapálcát vagy fogpiszkálót, majd kend meg őket olajjal, és szórd meg sóval-borssal. Süsd őket mindkét oldalukon két-két percig, amíg puhák nem lesznek. Készítsd hozzá olajos-petrezselymes-fokhagymás mártást, és öntsd a zöldségre.

Meg is sütheted a fehérrépát: vágd fel őket úgy, mintha citromot szeletelnél, forgasd meg őket sós-borsos olvasztott vajban, majd tedd egy tepsibe. Süsd 25-30 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz, és melegen tálald.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

Hogy tetszett?


Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.