A fehérrépa jótékony hatásai
A fehérrépát a köznyelv gyakran összekeveri a petrezselyemgyökérrel, pedig valójában egy másik zöldség, amely sok vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. De nézzük mi mindenre jó még a fehérrépa!
Mire jó a fehérrépa?
Az Európában, Ázsiában és Amerikai keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.
A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.
A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.
Hogyan készítsd el?
Ha olajon vagy vajon megfuttatod a vékony csíkokra vágott fehérrépát, egy a sült krumplihoz hasonló köretet kapsz, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek majd. Adj hozzá egy kis sót és borsot is.
A grillezéshez negyedeld fel a fehérrépákat, és szúrj beléjük hurkapálcát vagy fogpiszkálót, majd kend meg őket olajjal, és szórd meg sóval-borssal. Süsd őket mindkét oldalukon két-két percig, amíg puhák nem lesznek. Készítsd hozzá olajos-petrezselymes-fokhagymás mártást, és öntsd a zöldségre.
Meg is sütheted a fehérrépát: vágd fel őket úgy, mintha citromot szeletelnél, forgasd meg őket sós-borsos olvasztott vajban, majd tedd egy tepsibe. Süsd 25-30 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz, és melegen tálald.
Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!