A nap kedvencei
  • Ez a turmix tökéletes választás a vérszegénység ellen. - Hozzávalók: - 1/2 sárgadinnye - 10 szem eper -...

  • Sok fiatal pár legnagyobb álma egy kis trónörökös érkezése, ezzel a turmix-szal segíthettek a természetnek....

  • A magas C-vitamin tartalma miatt ez a turmix jó választás megfázásos időszakban. - Hozzávalók: - 2 kiwi - 1 kisebb...

Üdv az oldalon!
Belépés Regisztráció

A fehérrépa jótékony hatásai

Kategória: Egészség

A fehérrépát a köznyelv gyakran összekeveri a petrezselyemgyökérrel, pedig valójában egy másik zöldség, amely sok vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. De nézzük mi mindenre jó még a fehérrépa!

feherrepa

Mire jó a fehérrépa?

Az Európában, Ázsiában és Amerikai keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.

A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.

A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.

Hogyan készítsd el?

Ha olajon vagy vajon megfuttatod a vékony csíkokra vágott fehérrépát, egy a sült krumplihoz hasonló köretet kapsz, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek majd. Adj hozzá egy kis sót és borsot is.

A grillezéshez negyedeld fel a fehérrépákat, és szúrj beléjük hurkapálcát vagy fogpiszkálót, majd kend meg őket olajjal, és szórd meg sóval-borssal. Süsd őket mindkét oldalukon két-két percig, amíg puhák nem lesznek. Készítsd hozzá olajos-petrezselymes-fokhagymás mártást, és öntsd a zöldségre.

Meg is sütheted a fehérrépát: vágd fel őket úgy, mintha citromot szeletelnél, forgasd meg őket sós-borsos olvasztott vajban, majd tedd egy tepsibe. Süsd 25-30 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz, és melegen tálald.

Kipróbáltad? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

Hogy tetszett?

A fehérrépa jótékony hatásai 5 out of 5 based on 1 ratings.

Tetszik? Oszd meg!


Kipróbáltad? Véleményed van? Szólj hozzá!
© Copyright Turmixvilág. Minden jog fenntartva.